Radio RTS Pletenica

Report

Report


Reviews

92 %

User Score

6 ratings
Rate This

Descriptions:

Radio RTS Pletenica

Melodija, harmonija i ritam predstavljaju «triest» svake muzičke forme, samim tim i narodne muzike koja je, u ostavštini, uglavnom sticala formu varoške muzike jer je najčešće zvučno beležena tek u gradovima gde su je izvodili poznati inetrpretatori kojima je pružena šansa da nastupaju na Radio-programu ili snimaju tada popularne ploče na 78 obrtaja.

Muzička pletenica predstavlja svojevrstan zvučni muzej u kome su glavni eksponati sačuvani audio-zapisi muzike i govora, naših stvaralaca i izvođača, ali i značajnih predstavnika nacionalne muzike drugih balkanskih naroda, uglavnom naših suseda.

Neka od tih izdanja stara su čitav vek. Isprepletanost melodijsko-harmonsko-ritmičkih tema kod naroda Balkana stvorila je izuzetno bogatstvo stilizovane narodne muzike. Otuda i inspiracija za naslov emisije Muzička pletenica

Ona po svom konceptu takođe čini formu«triest»-e jer poseduje tri stalne rubrike uokvirene najavom emisije sa komentarom autora i odjavom.

Rubrika Sa starog gramofona donosi autentične presnimke ploča počev od 1908. godine do 1941. kada je Drugi svetski rat stvorio diskontinuitet i zastoj. Veliki broj tih nosača zvuka na 78 obrtaja nažalost, bespovratno je izgubljen u tom ratnom razdoblju.

Portretu Muzičkoj pletenici oživljava sećanja na posleratne stvaraoce i izvođače stilizovane narodne muzike koja i dan danas čini Radio Beograd prepoznatljivim.

Rubrika, simboličnog naziva Gajdama u oro povezuje stvaroce drugih, nama susednihi bliskih balkanskih naroda. U ovom poslednjem segmentu emisije najočiglednije isijava melodijsko-harmonsko-ritmička isprepletanost narodnog stvaralaštva.

Naposletku Muzička pletenica predstavlja muzej zvuka koji stalno treba posećivati jerkultura jednog naroda predstavlja i deo njegove genetike bez obzira da li su njegovi tvorci davno upokojeni.

Radio RTS Pletenica

Radio RTS Pletenica
Radio RTS Pletenica

Leave your comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *