Reviews

96 %

User Score

8 ratings
Rate This

Descriptions:

Prva TV

Prva srpska televizija (obično se naziva jednostavno Prva TV) srpski je terestrijalni televizijski kanal čiji je vlasnik Kopernikus Corporation. Sedište preduzeća nalazi se na adresi Autoput za Zagreb 22, Beograd-Zemun.

Preduzeće je osnovano 31. decembra 2006. godine pod imenom Fox, vlasnika News Corporation-a, koje je te godine od Republičke radiodifuzne agencije dobilo dozvolu za nacionalnu frekvenciju. Krajem 2009. godine, Antenna Group preuzela je vlasništvo nad kanalom, dok je 20. septembra 2010. godine ime kanala promenjeno u „Prva“. Krajem 2018, kontroverznom akvizicijom Kopernikus Corporation preuzima vlasništvo nad kanalom.

Istorijat:

Na konkursu, koji je organizovala Republička radiodifuzna agencija, preduzeće News Corporation je dobilo dozvolu za pokretanje svog televizijskog kanala. RTL Group i Central European Media Enterprises Роналда Лаудера нису успели да добију националну фреквенцију у Србији. За генералног директора именован је Ден Бејтс.

Nekoliko meseci kasnije, 6. septembra 2006. godine, kanal Foks je počeo svoj eksperimentalni program tokom kog je bio prikazivan njihov logo. Tri dana kasnije, u 20 sati je prikazan i prvi program, dokumentarac koji je trajao oko 45 minuta, posle kog je ponovo prikazivan logo. Ovakav program se nastavio i narednih desetak dana kada su emitovane neke latinoameričke sapunice, filmovi, video-spotovi, utakmice ULEB Kupa, kao i hrvatski tok-šou Sanja.

Dugo najavljivana kao „srpska” i „drugačija”, Foks televizija svoj program zvanično počinje 31. decembra 2006. godine u 19 časova, centralnom informativnom emisijom Foks danas koju su vodili Zoran Baranac i Jovana Jakić. Iste večeri emitovane su i emisije EPP, Naj od naj, koncert Madone i film.

Emisija Ubedi pobedi je prikazivana pred izbore 21. januara 2007. a voditelj je bila Zvezdana Jovanović. Za razliku od ostalih televizija večernje vesti, nazvane Foks fokus, emitovale su se od 22 sata.

Tokom početnog perioda prikazivane su uglavnom starije američke serije: Holivud safari, Policijska akademija, Alf, Odvažni i lepi. Jedine serije novije produkcije su Slučajevi iz prošlosti, Tri Hil i Trka oko sveta.

Danas je prvi zvanični program emitovan na kanalu Foks, 31. decembra 2006. godine. Ove vesti emitovane su u 19 časova iz improvizovanog studija, a obeležilo ih je neuspelo uključenje iz studija kanala Fox News u Bagdadu i video-snimak u kome predsednik News Corporation, Rupert Merdok, iz studija građanima Srbije želi srećnu Novu godinu. Voditelji su bili Zoran Baranac i Jovana Jakić. Uspostavljen je i Foks info-sistem sa lokalnim stanicama širom Srbije, što omogućava brži i lakši pristup lokalnim vestima.

Posle objavljivanja vesti o hapšenju Radovana Karadžića, 21. jula 2008, oko 23 sata i 15 minuta počinju vanredne Vesti, prve među srpskim televizijama. Vodio ih je Zoran Baranac, i trajale su do 3 sata i 30 minuta posle ponoći. Na pres-konferenciji održanoj nekoliko dana posle hapšenja, Cesid je televiziju Foks proglasio najbržom, najefikasnijom i najobjektivnijom. Od tada Vesti poboljšavaju svoj status i postaju gledanije, a Foks televizija promoviše svoj informativni program kao takav. Velika promena događa se 22. septembra 2008. kada se Vesti premeštaju u 18 časova, i produžavaju se na jedan sat. Sa prikazivanjem počinje i Foks 900 sekundi – jutarnje vesti u 7 sati.

Od početka postojanja, Foks televizija bila je poslednja televizija sa nacionalnom frekvencijom po gledanosti. Kako je prolazilo vreme, njen plasman bio je sve bolji. Tako je postala televizija sa najbržim rastom, i sada zauzima četvrto, u nekim periodima treće mesto, iza RTS 1, Pink TV, TV B92, a ispred RTS 2, TV Avala i Hepi TV.

Svoj rekord u gledanosti Foks televizija dostigla je 14. februara 2009. kada je emitovano finale rijaliti-šoua Survajvor, a u program se uključilo 27% gledalaca.

U prvoj polovini 2009. godine, kanal Foks je i zvanično pretekao TV B92 i postao treća nacionalna televizija po gledanosti, sa udelom od 7,9%. U drugoj polovini pada na 4. mesto, kako na TV B92 počinje nova sezona rijaliti-šoua Veliki brat.

Većinski vlasnik kanala Foks (49%, jer srpski zakon ne dozvoljava da strana kompanija ima veći udeo), Rupert Merdok i njegova News Corporation planirali su prodaju svog udela u kanalu Foks krajem 2008. Pored srpske, trebalo je da budu prodate i ostale televizije u istočnoj Evropi. News Corporation i Antenna Group saopštili su krajem 2009. godine da su postigli sporazum o prenosu osnivačkih prava u kanalu Foks, jer po srpskom zakonu nije moguća prodaja televizije, kako bi se korporacija skoncentrisala na prioritetnija tržišta. U februaru 2010. objavljeno je i da će News Corporation prodati 100% vlasništva u bTV za oko 400 miliona dolara. Procenjuje se da je u to vreme dug Foks televizije bio oko 5 miliona evra.

U aprilu 2010. objavljeno je da se Den Bejts vraća u SAD zbog ličnih razloga i da će ga na mestu generalnog direktora Foksa zameniti Dejan Jocić.

Prva TV

TV Prva
TV Prva