Reviews

0 %

User Score

0 ratings
Rate This

Descriptions:

RTS 1 Uživo

RTS 1 – Gledajte vas omiljeni TV kanal RTS 1uzivo preko interneta. Radio-televizija Srbije (skraćeno RTS) je nacionalna medijska kuća u Srbiji koja pod današnjim imenom postoji od 1. januara 1992. godine. Krajem 2005. godine RTS počinje transformaciju u medijski javni servis Srbije. Ponovnim uvođenjem pretplate (ukinuta 2001. godine) i oslobađanjem od budžetskog finansiranja, stvaraju se ključni uslovi za njenu transformaciju. RTS je punopravan član Evropske radiodifuzne unije. Danas RTS čine deset programa (pet radijskih i pet televizijskih) uključujući i satelitski program, razgranata mreža dopisništava, teletekst i internet izdanje, muzička produkcija (narodni, zabavni, džez, simfonijski orkestar i horovi i dečji hor Kolibri), produkcija nosača zvuka (PGP), izdavačka delatnost, istraživačka služba i dokumentacioni centar.

RTS 1 (poznatiji i kao Prvi program RTS-a ili samo kao Prvi) srpska je televizijska mreža koja je sastavni deo Radio-televizije Srbije. Osnovana je 23. avgusta 1958. kao prva mreža u Srbiji.

Istorijat RTS 1:

Prvi program RTS-a je prvi televizijski kanal koji je osnovan na teritoriji Srbije. RTS 1 je počeo sa emitovanjem 23. avgusta 1958. godine pod imenom Televizija Beograd, kao deo Jugoslovenske radio-televizije (JRT). Kada je 31. decembra 1971. pokrenut Drugi program TVB-a, novo ime Prvog programa bilo je TVB 1, a sadašnje ime ovaj kanal dobio 1. januara 1992. kada je nastala Radio-televizija Srbije.

Četiri urednika televizije zadužena su za informativni,  obrazovni, zabavni i kulturni program dok Programski savet vodi računa o kvalitetu produkcije i interesima publike. Generalni direktor i Upravni odbor (UO) imaju menadžersku ulogu. Izbor članova UO u glavnom je ispraćen uz negodovanje javnosti kako je većina članova povezana sa strankom na vlasti.

Zakon o javnim medijskim servisima obavezuje RTS da pravi program koji je u skladu sa javnim interesom građana Srbije i vodi računa o specifičnim potrebama nacionalnih manjina.

Prosečan gledalac proveo je oko dva sata prateći RTS 1 tokom 2017 godine. Najgledanije su igrane serije domaće produkcije, prenosi sportskih događaja ili Dnevnik 2, centralna informativna emisija. I ako informativni program čini 41% ukupne produkcije (2017), ocene stručnjaka i utisci građana su da kvalitet ovih emisija nije na zadovoljavaćem nivo.

Informativni program nesumnjivo je u službi Srpske napredne stranke zaključak je analiza centralnih informativnih emisija i monitoringa medijskog izveštavanja uoči izbora koje je poslednjih godina obavljala Novosadska novinarska škola. Upravo je izbegavanje da se na ovom mediju izveštava o društvenim problemima razlog zašto veliki broj građana smatra da je ova televizija izgubila kredibilitet.

Zgrada RTS-a postala je ključna tačka na ruti protestne šetnje koja se u Beogrdu organizuje svake subote od početka decembra 2018. godine. Ispred ove zgrade organizatori protesta čitaju dnevnik slobodne Srbije, sve one vesti koje građani ne mogu da čuju u Dnevniku RTS-a dok govornici apeluju na urednike i direktora da ne ignorišu realnost.

RTS 1 Uživo

RTS 1 Uživo
RTS 1 Uživo